2006/03/03

de klikspaan mentaliteit


wanneer iemand zich gekrenkt voelt door anderen, is het niet zo simpel om daar op een adequate en volwassen manier op te reageren. het desbetreffende onderwerp ter sprake brengen met de persoon in kwestie is een goede methode om gevoelens van ongenoegen te kanaliseren en te verwerken.

liever nog vertellen wij anderen, hoe slecht hij zich heeft gedragen, hij moet welhaast een slecht mens zijn. immers het is desbetreffende persoon, die bij jou het leed heeft veroorzaakt. merkwaardig is te noemen dat de klikspaan - om deze slechte karakteristieken te verklaren - vaak het uiterlijk van de desbetreffende persoon als excuus gebruikt.

het feit, dat desbetreffende persoon er niet uitziet zoals "normale" mensen, impliceert dat "normaal" kennelijk een normatieve waarde bezit. het lijkt mij logisch dat de klikspaan meer dan gemiddeld normaal moet zijn. leuk om er een gausse-kromme van te maken. u begrijpt het al het klikken is als het ware een normale omgangsvorm geworden.

van deze klikspaan mentaliteit wordt maar al te graag gebruikt gemaakt door ons wel bekende instituten met niet anders dan de bedoeling om de meute, de stompzinnige hard werkende en arme middenklasse er onder te houden dmv intimidatie en sancties. uit het het verleden weten wij maar al te goed, dat dictators meesters waren in dit soort manipulaties zoals het aanmoedigen van klikken.

het wordt tijd om deze klikspaan mentaliteit zo snel mogelijk af te schaffen. trouwens, waar halen de vertegenwoordigers van de instituten het recht vandaan? toch niet omdat onze goede maatschappij dat voorschrijft ;) ? en u weet net zo goed als ik, dat de privacy altijd wordt geschonden zogenaamd in het belang van de zaak.

de klikspaan mentaliteit is niet een nieuw verdedigings- maar eerder een oud aanvals-mechanisme van opgeblazen mensen, die denken, dat zij belangrijker zijn dan anderen. opblazen die hap.