2006/03/04

de burgertrut maatschappij


het is merkwaardig, hoe derden mensen beoordelen. veel hangt af van de opvoeding, die je hebt genoten. en merkwaardig genoeg is dit niet anders bij zogenaamde intellectuelen of bij mensen, die zelf denken, dat zij het gemaakt hebben. als je opvoeding ex cathedra is geweest, zul je altijd via het burgerlijke arrangement deze opvoeding proberen door te geven aan anderen, zelfs aan hen, die er anders over denken.

ik denk, dat dit uiteindelijk een vorm is van onvolwassen gedrag en als je ex cathedra bent opgevoed, hoort daar geen kritiek of andere mening bij. het lijkt logisch, dat zoiets (als kritiek) onzekere gevoelens of angsten oproept, immers je kunt je ego niet afschermen met de zekerheden van de zogenaamde moraal, die er vroeger is ingepompt. het beste wat je in dat geval kunt doen is het alternatieve gedrag afkeuren en sanctioneren.

want het is toch een vorm van logica, dat je in een dergelijk geval je zelf indekt door aan het hoger instituut bevestiging te vragen, dat een bepaald gedrag in jouw ogen afwijkend genoemd mag worden. regel is regel en tussen de regels door lezen is moeilijk, als je dat van huis uit niet hebt. in deze verworden maatschappij moet het radartje draaien om het uurwerk te laten lopen en een onrust past daar al dan niet bij.

merkwaardig is ook dat derden anderen met het vingertje wijzen en een hoop kritiek spuiten, een waarlijk verholen agressie omdat jij anders bent en dat mag niet. het is zelfs zo dat de ander niet goed of éénzijdig is geïnformeerd en vanwege de agressie is er geen constructief gesprek mogelijk. dan volgt de opsomming van “jouw missers en fouten” en als vanzelfsprekend de gang naar hogerhand.

wij leven dus in een burgertrut maatschappij, die levendig wordt gehouden door de echte burgers de zgn. burgertrutten