2007/01/08

de man met de klaplong


op de ochtend bespreking werd een electrocardiogram gepresenteerd, dat een sneller sinusritme liet zien, een normale pq-tijd en een p-pulmonale of gepiekte p-toppen vooral in de onderwandsafleidingen II-III-aVF. de qrs as bedroeg +60° en het overigens normale qrs-complex liet duidelijk r-verlies zien in de antero-laterale afleidingen (I-aVL-V456).

zoals u al begrijpt was dit ecg afkomstig van de man, die opgenomen was met een linkszijdige klaplong, schoon te zien op de röntgenopname. zoals u weet geleidt lucht de electrische impuls slecht en bovendien wordt het hart iets naar rechts verplaatst zodat het hart dus verder komt te liggen van de linkker thoraxwand .

en onmiddellijk nadat de thoraxdrain gestoken was, verminderde de hartfrekwentie, de p-pulmonale verdween, de qrs-as draaide naar +30°, en de r-amplitudo in de afleidingen I-aVL-V456 normaliseerden. en zeer waarschijnlijk zal er ook een shift te zien geweest zijn van de transitionele zone, maar dat kan ik mij niet meer herinneren. wonderbaarlijk om die 2 ecg’s naast elkaar te zien.