2009/03/08

de cirkel van het denken


denk aan de tien geboden.

1. je kunt niet goed denken van aanleg. kan voorkomen en meestal kun je daar niet echt veel aan doen. troost je, opvallen doe je niet echt. daarom hoef je niet minder gelukkig te zijn en verdien je niet minder. bedank je vader en moeder.

2. je kunt nog niet goed denken, omdat je je denkkracht nog moet ontwikkelen. de aanleg moet wel aanwezig zijn. heerlijk om nog zo argeloos te zijn. deze tijd hebben wij helaas gehad.

3. je bent te moe om te denken, denken kost te veel energie, die opgebracht moet worden. ga lekker eens naar bed, desnoods om te slapen. werk hard aan je herstel door uit te rusten.

4. anderen verhinderen jou om rustig na te denken. doe die ander wat aan, laat denken niet obsessief worden. een open gesprek met die ander doet vaak wonderen. maak bespreekbaar wat je eigenlijk wilt.

5. omstandigheden beletten jou te denken, je denkt erom heen, in kringetjes als het ware. creëer de voorwaarde om de omstandigheden te veranderen en vergeet niet zo nodig de knop in jezelf om te draaien.

6. je bent overspannen, je denk te veel. er is geen synthese meer, die het denken bekroont. ontspan je zelf door naar de natuur en muziek te luisteren. speel wat op de synthethiser.

7. je geest is verward en chaotisch. kan de beste overkomen. hopelijk is dit tijdelijk. de dokter kan je misschien helpen. een psychose is vervelend. de medicijnen niet alles. een goede vriend of vriendin vaak beter.

8. je bent zo depressief, dat je geest niet meer wilt denken. dit is moeilijk en soms levensbedreigend. hier is deskundige hulp aangewezen , hetgeen niet wil zeggen, dat dat zal helpen.

9. een of andere slopende ziekte doorkruist het denken. de ernst kan variëren en is afhankelijk van de oorzaak. soms moet je je voorbereiden op niet meer denken. een conditio sine qua non.

10. je bent er niet (meer) en derhalve is denken - equivalent van zijn - niet logisch. anderen kunnen je nog wel herinneren en door over je te denken stippen ze de realiteit aan van het zijn en het niet zijn door afwezigheid.

de nuloptie is, dat je er nog niet bent, je moet nog gebaard worden. het nog ongeboren denken, de tabula rasa. hiermee is de cirkel gesloten.