2006/05/05

lekker kankeren


het recent gepubliceerde onderzoek in hbvl van de universiteiten van leuven, louvain-la-neuve en hasselt over de relatie tussen de cadmiumvervuiling van umicore en het viervoudig toegenomen risico op longkanker in noord-limburg sloeg in als een bom. vlaams minister van leefmilieu kris peeters reageert hoegenaamd erg geschrokken en valt over het feit, dat hij het nieuws eerst in het belang van limburg moest vernemen en niet direct van professor jan staessen uit leuven (uz gasthuisberg afdeling hypertensie), die al 20 jaar (sedert 1983) onderzoek doet naar de effecten op de gezondheid van de cadmium verontreiniging in de noorderkempen (oa verhoogde kans op nierfunctieafwijkingen, hypertensie, osteoporose en botbreuken).

desbetreffende professor kreeg kritiek omdat hij de betrokken burger-meesters en de minister van leefmilieu niet eerder informeerde over de onderzoeksresultaten. daarbij merkt de professor fijntjes op, dat hij in 1994 de resultaten over de arseenvervuiling van de zinkfabrieken in noord-limburg wel eerst aan desbetreffenden heeft bekend gemaakt, waarbij de burgervaders en de overheid dreigden om de subsidies van de professor af te nemen indien hij bleef doorgaan met zijn onderzoeken. op 25 juli 2000 werd ook het longkankeronderzoek bij de verbrandings-ovens geboycot door de toenmalige ministers vogels en dua, waarbij gedreigd werd, dat de kuleuven alle onderzoeksgelden van de vlaamse overheid aan deze laatste zouden moeten terugbetaald worden!

professor staessen hekelt het hypocriete gedrag van de burgemeester van lommel de heer louis van velthoven (sp.a), die boos is omdat professor staessens nu pas met de resultaten naar buiten komt, terwijl de bodem-monsters en urinestalen al twintig jaar geleden zijn afgenomen. maar dezelfde burgemeester heeft tien jaar geleden, toen bleek dat het arseen- gehalte in de urine veel te hoog lag dezelfde professor opgebeld om te zeggen, dat het gedaan moest zijn met al die onderzoeken en het bang maken van de bevolking met de mededeling dat de professor op geen enkele subsidie meer moest rekenen. maar dat kan de goedgelovende burgervader zich natuurlijk niet meer herinneren. zo ziet u weer eens de nefaste politiek van de politieke partijen.

en omdat tegen de haren van de officiële instanties in wordt gestreken komt het limburgs kankerregister bij monde van frans buntinx met de mededeling, dat de statistieken van de longkankers in noord-limburg niet afwijken van die van de rest van limburg. dit geeft behoorlijk te denken: het zou kunnen impliceren dat in die andere gebieden het aantal long-kankers verviervoudigd is door andere oorzaken dan cadmium alleen, ik denk aan arsenicum en dioxine en huisarts staf henderikx zegt simpel: dit bewijst wat wij al jaren vermoedden en op basis van studies konden verwachten. ook geert molenberghs, directeur van het centrum voor statistiek van de universiteit hasselt heeft vragen bij de opzet, analyse en de conclusie van de studie.

mieke vogels zal waarschijnlijk groen en louis van velthoven rood uitslaan bij het lezen van de replieken van professor jan staessens, maar ik wit van woede over de onnozelheid van de regering en de politieke partijen. voor zover ik mij kan herinneren worden zware metalen al meer dan 25 jaar met de vinger nagewezen mbt de volksgezondheid. de enige, die blijk geeft van gezond inzicht behalve de professor jan staessens is de huisarts staf henderikx. en dan te weten, dat de overheid geen enkel onderzoek heeft gesubsidieerd. zo ziet u maar weer dat de gewone burger als terrorist wordt behandeld door onze maffia-maatschappij. niet de kankers in noord-, midden- of zuid-limburg baren mij zorgen, maar eerder de echte kankergezwellen van de politiek en de overheid.