2009/01/02

wat is er aan de hand?



een logische volgorde van het ter beschikking staan van 'iets' in plaats en tijd. noem het 'iets' (werk)tuig of gereedschap. voor 'aangepast' gebruik is er een handvat nodig als u het wilt gebruiken. het tuig ligt in het schap gereed én gereed om te scheppen (creëren).

de eerste voorwaarde is, dat 'iets' er moet zijn. het moet erzijn (dasein) én er-bij-zijn. het moet er zijn in-de-wereld én er-bij-zijn samen met nog 'iets'. dit is nodig voor interactie. indien het 'iets' er niet is, kunnen wij daar ook niets mee doen of gebruiken.

dit voor-onderstelt dat dit 'iets' in de wereld aanwezig moet zijn én dat de wereld er is (implicatie). er moet 'iets' ter-wereld zijn, (er-bij-zijn), voordat ik er iets mee kan doen in mijn actuele wereld, in mijn wereldlijke werkplaats (verinnerlijken).

het moet bereikbaar, beschikbaar en voorradig zijn. ook in die zin, als wij dit 'iets' van tevoren bedenken (vor-rat). het moet als het ware voorradig zijn en zo nodig onmiddellijk te leveren (vor-rat). het ligt dus voor de hand, dat dit 'iets' voor-handen, te be-grijpen moet zijn.

dit voorhanden zijn veronderstelt, dat 'iets' behandelbaar moet zijn en eventueel verhandelbaar. het moet liefst in mijn omgeving aanwezig zijn. als wij het stuk gereedschap nodig hebben om er 'iets' mee te doen en als wij naar het werktuig reiken wordt dit als het ware het verlengstuk van mijn hand.

het moet eerst ter-hand liggen alvorens men dit bij-de-hand kan nemen of in handen kan nemen. als het in de hand ligt, kunnen wij wikken en wegen. het kan handig zijn om dat 'iets' te verinnerlijken (be-handelen, op-nemen) of aan de hand houden, opdat het op gewenste tijden opgenomen of gebruikt kan worden.

wij kunnen dit 'iets' delen, mede-delen en zelfs ver-handelen met het oogmerk er 'iets' (anders) voor terug te krijgen (bijdehand zijn): 'iets' uit de eerste hand 'verkopen', als het ware van de hand doen en het uit handen geven (ver-handelen) vanwege:


1. reeds verwerkt
2. niet meer interessant
3. of uit winstbejag,
4. maar ook uit mede-deelzaamheid.

(dan hoor je er als het ware bij-de-wereld.)

wij moeten bedenken
dat 'iets' wel voorradig is voor anderen maar niet voor jou, omdat jij dat 'iets' niet kent, niet mist of nodig hebt. het wordt niet aan jou bezorgd of afgeleverd of overgeleverd ter hand. dit kan zijn omdat dit 'iets'

1. er simpel weg niet is*
2. jouw aandacht niet trekt,
3. je er niet van bewust bent

4. of dat je aandacht wordt afgeleid.
dan is er nog een werktuig, waarvan we niet weten hoe het te hanteren. een voorbeeld hiervan is een buitengewoon gemeen tuig en dat zijn wij. en als wij dat aftuigen loopt het meestal uit de hand. hiermee is de zaak afgehandeld.