2007/07/01

de st. petrusschool


deze lag nu eens niet in de schoolstraat maar in de st. elisabethstraat 19. onze vier dagelijkse gang ging van het marktveld, de ploegstraat waar jan schellekens woonde, een echte schelm en aan het eind de oorspronkelijke bakkerij van de dames peynenburg, een winkeltje, waar wij in onze jeugd af en toe een reep chocola leenden, omdat het communisme in die tijd uit den boze was. de heuvel oversteken naar het begin van de elisabethstraat langs de notaris en aan de overkant de weelderige tuin van de pastorij, de straat oversteken waar op de hoek van boxtel lag, een winkel voor spel en spelen en aan de overkant het gymnastieklokaal, waar later de bibliotheek werd gehuisvest. dan met een bocht naar links langs de oude bioscoop en tegenover het nonnenklooster met het elisabethpark, dat in de richting van het station liep, de woning van de koster, die geen eieren lustte en iets verderop de woning van meester clerkx, en drie huizen verder de woning van meester van de zande.

uiteindelijk de schoolpoort aan onze zijde, de klaslokalen in serie en de schoolpoort aan de ander zijde, die allebei uitkwamen op een enorme speelplaats, waar aan de achterzijde meester ponten (de pont) woonde, hoofd der lagere school, die ook frans gaf, voor diegene die dat wilden. in de twee inkomhallen achter de poorten een zeer brede trap van industrieel cement naar boven, waar dan de tweede rij klaslokalen gelegen waren. het was de enige lagere school, waarvan de leerlingen later naar het lyceum konden gaan, op voorwaarde dat zij een toelatingsexamen met succes aflegden. dus alles met en beetje kapitaal en/of respect zat op die lagere school.

de 1° klas ene meester meuwesen, de naam zegt mij helemaal echt niets. de 2° klas werd verzorgd door een ongetrouwde maar aardige vrijgezel, chris vissers, met een hele sterke bril en altijd de pijp in zijn mond. dat heb je als je niet getrouwd bent. hij kwam regel en matig bij ons en onze buur de bekker voor een praatje, een kop koffie en een heel dikke sigaar. de 3° klas meester beers, een man met kort rossig stekelhaar. goed saai. de 4° klas meester clerkx, de strenge meester. wat had die man een gezag, echt ongelooflijk. en wat had hij een harde lineaal! tweemaal per jaar met kerst en pasen lagen wij aan zijn lippen geplakt omdat hij dan ongelooflijk en zeer spannend voorlas uit arendsoog en witte veder serie. de 5° klas meester van de zande, een aardige rustige en degelijke man. de 6° klas meester gerrits, meestal ziek, want wij hadden les van de pont.

aan de ouders en verzorgers,

zend zoveel mogelijk uw kinderen naar de h. mis en laat ze dikwijls tot de tafel des heeren naderen. onderzoekt of zij hun katechismus geleerd hebben. spoort hen aan om het huiswerk, dat aan hen opgegeven is, netjes en met zorg te maken en de lessen goed te leren

het hoofd der school jpm ponten