2008/05/07

de jonkman


zoals u weet of misschien niet weet, ben ik dokter, zeker geen gewone, maar wel een in de cardiologie. u hebt het allemaal al eens meegemaakt en ongetwijfeld is er vroeger ooit een ecg, u weet wel een elektrocardiogram, gemaakt van uw hart. als u wat ouder bent, en waarom zou dat niet mogen, herinnert u zich nog de vettig aanvoelende koude witte pasta uit de tube, die op uw lijf werd geknepen op die plaatsen - zo’n stuk of twaalf - waar de elektroden kwamen te staan. acht zuignappen op de borst en vier knijpkatten aan armen en benen. inderdaad bewerkelijk maar eerlijk en heerlijk ouderwets. wat een onsmakelijk boeltje. gelukkig bestond er toen al toiletpapier.

maar goede tijden veranderen en technieken staan niet stil. zo worden heden ten dage die ouderwetse zuignappen – knijpballonnetjes, die met de regelmaat van de klok van de borstkast afvielen en natuurlijk volgens de wet van murphy, juist op dat moment, waarop je het ecg wilde vastleggen op papier, of voor de meer deftige mensen onder u, registreren – vervangen door een geavanceerd zuigblaassysteem en de pasta door een 20% isopropylalcoholoplossing om de huid te ontvetten van smeer, waardoor het contact tussen de huid en elektroden verbetert, zodanig dat er een beter signaal bekomen wordt en dus een schoner ecg. dit voor mensen, die geen ecg kunnen lezen.

een ecg is wat men noemt een standaardonderzoek, waarbij je allerlei soort hartafwijkingen kunt constateren zonder dat de patiënt er last van heeft. en zo zag ik op een ochtend in mijn spreekkamer een jonkman, die een preoperatief ecg moest krijgen in verband met een op handen zijnde tandextractie. u weet ongetwijfeld, dat dit nu eenmaal wordt verplicht door onze staatsveiligheid, omdat deze waakt over uw gezondheid, weswege deze tandextractie dan ook meestal onder narcose geschiedt. bovendien voorkomt dat zó overconsumptie, omdat de patiënt niet voor elke kies apart onder narcose gebracht hoeft te worden op voorwaarde dat het hele gebit wordt getrokken.

preventie noemen ze dat. voorkómen is beter dan genezen. maar als je moet vóórkomen vanwege het feit, dat je teveel preventief doet, dan lach je als een boer, die kiespijn heeft, omdat je dan door het riziv wordt geviseerd. daar sta je dan met je mooie bek vol tanden. het riziv is een repressief staatsorgaan, dat bedreven is om eerlijke en hardwerkende burgers met eenmanspraktijken om zeep te helpen en dit ten voordele van de grote ocmw’s en universitaire ziekenhuizen, die ahw door het riziv zelf zijn opgericht of worden gedoogd. de instituten, waar de enige echte en onvervalste overconsumptie plaats vindt of hoort plaats te vinden, immers er werken daar tweemaal zoveel ambtenaren dan doctors.

(met kleine zelfredzame klieken wordt slechts achter gesloten deuren gepraat, begrijpt u). dus die jonkman met zijn paar tanden vroeg mij, nadat ik hem eerst had bespoten en de alcoholoplossing over zijn borst had uitgewreven - alcohol is nogal dunnetjes en glijdt o zo makkelijk in als van je lijf - doet u dit bij alle patiënten zo? daarmee doelde hij beslist op de vrouwelijke patiënten, gezien de pretlichtjes in zijn ogen, waarop ik zei: “nee, natuurlijk niet. bij turken en marokkanen knip ik eerst de borstharen”. hij keek mij grinnikend aan met zijn bijna tandeloze mond open en vroeg: “en bij de vrouwen dokter?”. ik antwoordde verbaasd: “hebben die dan ook borstharen?”waarop hij al proestend bijna van de onderzoekstafel viel.