2008/05/04

driehoeksverhouding?


ik kreeg een telefoontje van een patiënte, die al jaren bij mij over de vloer komt vanwege ritmestoornissen. zij was nogal ongerust omdat zij sedert een week een pijnlijke linker schouder en arm had, waardoor zij zich nogal opgejaagd voelde en haar werk als schoonheidsspecialiste tijdelijk had neergelegd. alhoewel het niet waarschijnlijk was dat zij angineuze klachten, gezien haar bevallige leeftijd van 32 jaar, liet ik haar toch maar naar de praktijk komen.

zij liep kaarsrecht, dankzij de twee ijzers in haar rug, die zij vroeger als dank voor haar scoliose van de professor had gekregen en omdat zij niets of weinig had om eraan op te hangen, had zij een tweetal borstprothesen laten zetten, aanvankelijk cup c en na haar scheiding zelfs cup d en daar was iedereen best tevreden mee. gezien dit verleden was het aannemelijk dat het eerder om een shoulder-hand probleem zou gaan, dan dat het iets met haar hart te maken zou hebben.

maar door de opwinding had zij toch wat meer last gekregen van de gekende supraventriculaire tachycardietjes, ondanks het gebruik van bisoprolol en tambocor. en door de emotie en/of stress die dag ook pijn in aan de binnen-achter zijde van haar linker bovenbeen, waarbij zij dacht dat het om een spatader zou gaan, omdat er ook enige pijnlijke zwelling terplekke was, hetgeen mij best wel een plausibele verklaring leek voor deze klacht.

van beroep was zij dus schoonheidsspecialiste en ik moet zeggen, dat zij haar beroep alle eer aandeed, een schoonheid was het. poolse van afkomst met zwart lang haar en licht blauwe ogen, elegant her en der getatoeëerd. met tattoos woog zij 52 kg voor een lengte van 1.64 meter. haar hart sloeg rustiger dan het mijne dankzij haar bisoprolol en mijn pacemaker, vooral toen ik haar lichamelijk moest onderzoeken en een electrocardiogram moest maken.

zij droeg een nauw aansluitende jeans en omdat ik twee electroden op haar benen moest zetten en bovendien naar haar spatader moest kijken, schoof zij gefaseerd haar spijkerbroek naar beneden, daarbij op een uitdagende manier met haar achterste heen en weer bewegend, totdat zij elegant uit haar spijkerbroek stapte. het betrof een soort striptease, waarbij haar billen stukje bij beetje meer bloot gegeven werden omdat zij een string droeg.

bij het onderzoeken van haar spatader werden mijn gedachten steeds afgeleid van haar krachtige bruine billen naar het minuscule driehoekje daarboven, dat via een veter verbonden was met een v-vomig stukje, dat bij mij de v-snaar gevoelig deed trillen. ook de v-vormige impressie in het bonte veestukje liet niets aan de verbeelding over en het kan zijn, dat ik het mij verbeeld maar ik had de indruk, dat het bruine oog onder het driehoekje naar mij knipoogde.

en om het maar eens wiskundig en niet alledaags uit te drukken stond mijn vierkantswortel recht evenredig met haar driehoekje en werd deze verheven tot een ongekende macht, die tot vermenigvuldiging aanzette. aanvankelijk verliep dat log aritmisch, maar naar mate de tijd vorderde in cadans en integer, zodat er van een zekere correlatie coëfficiënt gesproken mag worden en van haar kant van een tolerantie met betrekking tot de confidentie limiet ;)